Γαλλία: Χάος για τέταρτη νύχτα - 45.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα στους δρόμους

 


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης - Πέθανε διαδηλωτής που έπεσε από ταράτσα κτηρίου - Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμάζεται για νέο κύκλο επεισοδίων στους δρόμους μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη. 

Σε 50 χρόνια, χρησιμοποιήσαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις φορές. Δεν αποκλείουμε τίποτα» τόνισε ο Νταρμανέν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι Αρχές έχουν προχωρήσει συνολικά σε πάνω από 900 συλλήψεις ταραχοποιών, εκ των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17 έτη, ενώ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα για μία ακόμη νύχτα.




Όπως μεταδίδει το bfmtv,   συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκε στη Λυών την Παρασκευή το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα στα πυροτεχνήματα που εκτόξευσαν διαδηλωτές με κουκούλες.  

Παράλληλα, 42 άτομα συνελήφθησαν στο περιθώριο επεισοδίων στο κέντρο της Μασσαλίας όταν ομάδες επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν ελαφρά. «Πολλές βίαιες ομάδες εξακολουθούν να είναι παρούσες στο κέντρο της Μασσαλίας», δήλωσε η νομαρχία Μπους-ντυ-Ρον, η οποία συνιστά οι πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης απόψε.



Την ίδια ώρα, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ.

gallia3
gallia2
gallia1
gallia


Ένας νεαρός έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα ενός καταστήματος 

Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από την ταράτσα ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε «στο πλαίσιο μιας λεηλασίας» σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν «δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».

Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ. Έπεσε από την ταράτσα και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί. Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

gallia5
gallia4


Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Από σήμερα επίσης σταμάτησαν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ μετά τις 21.00 στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε η περιφερειακή αρχή μεταφορών «IDFM».

Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.


Σχόλια