«Κατακλυσμός» επιθέσεων στην Γάζα: Κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Τελ Αβίβ, βομβαρδισμοί κοντά σε νοσοκομεία

 


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα με το Ισραήλ να περνά σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι είναι «ώρα για πόλεμο».

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας.


Πρόσφατες εξελίξεις 

  • Αναφέρθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα καθώς και στην περιοχή Τελ αλ-Χάουα στη βόρεια Γάζα, κοντά στο νοσοκομείο αλ-Κουντς.
  • Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέρριψε τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε "παράδοση στην τρομοκρατία".
  • Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα - στην κεντρική περιοχή αλ-Ζαουάιντα και στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Νουσεϊράτ, στη Ράφα στα νότια και στη συνοικία Ζεϊτούν στη βόρεια Γάζα. 
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Αρούρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περικύκλωσαν το οικογενειακό σπίτι του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι πριν το ανατινάξουν.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλη μια νυχτερινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο τη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς, την Τζενίν και διάφορες άλλες περιοχές.
  • 8:10 IDF: «Χτυπάμε σε όλα τα σημεία της λωρίδας της Γάζας»
  • Ο στρατός του Ισραήλ "επιτίθεται σε όλα τα τμήματα της λωρίδας της Γάζας", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σε επιχειρησιακή ενημέρωση την Τρίτη.
"Θα επικεντρώσουμε τις δραστηριότητές μας στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που είναι το κέντρο βάρους της Χαμάς... αλλά συνεχίζουμε να χτυπάμε και σε άλλα τμήματα της Γάζας. Κυνηγάμε τους διοικητές τους, επιτιθέμεθα στις υποδομές τους και όποτε υπάρχει ένας σημαντικός στόχος τον χτυπάμε". 

Ο Κονρίκους επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη θανάτωση αμάχων, πριν κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Σίφα, ως χώρο "για να κρύβονται οι τρομοκράτες".

7:36 Ανατίναξαν σπίτι ηγέτη της Χαμάς 
Οι ισραηλινές δυνάμεις "ανατίναξαν" το σπίτι ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Αρούρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περικυκλώνοντας το σπίτι της οικογένειας του Σάλεχ αλ Αρούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, πριν το ανατινάξουν, δήλωσαν πηγές στο Al Jazeera. 

Δεν ήταν σαφές αν υπήρξαν θύματα από την επιδρομή στην Αρούρα. 


Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Aida, al-Azza και Dheisheh, επεκτείνοντας περαιτέρω την επιδρομή τους νωρίς την Τρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Τις τελευταίες ημέρες, σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σημειώθηκε κλιμάκωση των επιδρομών, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε θανάσιμες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

7:00 Στο Κατάρ ο ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης πραγματοποιεί επείγουσα επίσκεψη στο Κατάρ και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο των επίσημων προσπαθειών να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 22 Ταϊλανδών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Παρνπρί Μπαχίντα-Νουκάρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ την Τρίτη και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου την Τετάρτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Παρνπρί θα "συζητήσει την κατάσταση των υπηκόων της Ταϊλάνδης που κρατούνται όμηροι ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στη γεωργία, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου 

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αναφέρει ότι 32 πολίτες της σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν.

6:30 Η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Χαμάς

Η Ιαπωνία επιβάλλει νέες κυρώσεις σε άτομα και μια εταιρεία που συνδέονται με τη Χαμάς, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας την Τρίτη έρχεται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε οκτώ άτομα "για υποστήριξη της Χαμάς" και σε αξιωματούχους του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) για "χρηματοδότηση και εκπαίδευση της Χαμάς. 

6:00  Νεκροί 26 δημοσιογράφοι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, τέσσερις στο Ισραήλ

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Είκοσι έξι από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Τέσσερις από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο Λίβανο, φέρεται να σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ.

Η CPJ (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων), αναφέρει ότι άλλοι εννέα δημοσιογράφοι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι ή κρατούμενοι

Σχόλια