Κορυφώνεται σήμερα ο λαμπρός εορτασμός προς τιμήν του πολιούχου και προστάτη των Πατρών, Αγίου Ανδρέα με την δοξολογία και την ιερά λιτανεία


Πάτρα τιμά σήμερα με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον πολιούχο και προστάτη της, Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.

Σύσσωμος ο λαός της Πάτρας και χιλιάδες επισκέπτες υποκλίνονται μπροστά στα πανσεβάσμια πνευματικά «θησαυρίσματα», την Αγία Κάρα, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του, τον αποστολικό του τάφο, που αποτελούν μεγάλες δωρεές για τον τόπο μας.

Ένα ποτάμι ευλαβείας κατακλύζει από χθες τον επιβλητικό και περικαλλή ναό του πολιούχου, με το προσκύνημα να είναι αδιάκοπο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και όλης της ημέρας.

Οι πιστοί με βαθιά πίστη σχηματίζουν ουρές μπροστά στην χαριτόβρυτο Κάρα του Πρωτοκλήτου, τον Σταυρό του μαρτυρίου του, την Ιερά Εικόνα του Αγίου Ανδρέου, το αντίγραφο του Τιμίου Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου και Τιμίου Ξύλου από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και να ανάψουν ένα κερί στον Άγιο Ανδρέα.

Φέτος, ο εορτασμός του Πολιούχου συνδυάζεται και με το χαρούμενο, προ ημερών άγγελμα της αγιοκατατάξεως του εκ Πατρών Αγίου Γερβασίου (Παρασκευόπουλου).

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Δ. ΝΑΤΣΙΟΥ

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ θα παραστεί ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός συνοδευόμενος από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος μετά τη θεία λειτουργία θα έχει συνάντηση με στελέχη του κόμματος σε καφέ της Ρήγα Φεραίου. Επίσης θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και φορέων συλλόγων και εθελοντών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της ιεράς εικόνας του Αγίου Ανδρέου στους δρόμους της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον Πολιούχο της Πάτρας, Άγιο Ανδρέα και περιλαμβάνουν Δοξολογία και λιτάνευση της Τίμιας Κάρας και της Εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα στους δρόμους της Πάτρας.

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα το πρωί με την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:45 π.μ.), στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα με την συμμετοχή 14 συνολικά Αρχιεριέρων.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον βοηθό του Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο θα δώσουν το «παρών» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Γέροντας Αμβρόσιος, ο Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονύσιος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος και ο Μάνης κ. Χρυσόστομος, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων. Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί και ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριάκος.

Της θείας λειτουργίας θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.

ΣΤΙΣ 11 π.μ. Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Θα ακολουθήσει δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων και στις 11 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της Ιεράς Εικόνας συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Φέτος, η πορεία της λιτανείας θα έχει μία μικρή τροποποίηση φτάνοντας η πομπή στο ύψος της Τριών Ναυάρχων λόγω των έργων που επιτελούνται εκεί από το Δήμο. Η διαδρομή στην αρχή περιλαμβάνει την οδό Αγ. Ανδρέου και στροφή στη Δημ. Γούναρη, στη γωνία Γούναρη και Μαιζώνος θα ψαλεί όπως κάθε χρόνο δέηση και η λιτανεία θα συνεχίσει την πορεία της κατά μήκος της οδού Μαιζώνος. Η ιερά πομπή δεν θα στρίψει στην Τριών Ναυάρχων όπως είθισται τα τελευταία χρόνια αλλά θα συνεχίσει την Μαιζώνος έως την οδό Κοραή προκειμένου να φθάσει στην οδό Αγ. Ανδρέου και να επιστρέψει στο ναό όπου και ο Σεβασμιώτατος θα κάνει την απόλυση.







Σχόλια