Γιατί η νέα μόδα του snus μπορεί να γίνει επικίνδυνη: «Το χρησιμοποίησαν λάθος τα παιδιά»


 Η κακή χρήση των καπνικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία.

Τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η λάθος χρήση του snus, αναλύει στο Dnews, η πνευμονολόγος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του γεγονότος ότι οποιοσδήποτε, μπορεί να έχει πρόσβαση σε προϊόντα εν δυνάμει επικίνδυνα, που πωλούνται στο διαδίκτυο. 

«Η νικοτίνη είναι φαρμακευτική ουσία. Το snus περιέχει νικοτίνη, είναι κάτι που το βάζεις στο στόμα, το μασάς και λίγο και απορροφάται από τον οργανισμό λίγη ποσότητα της νικοτίνης. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο το πήραν τα παιδιά. Το πιθανότερο είναι να έκαναν υπερδοσολογία. Επειδή είναι φαρμακευτική διεγερτική ουσία, προκάλεσε αυτό που προκάλεσε στα παιδιά. Και καφέ να πάρεις, αν πιείς ένα κουτί ολόκληρο, μπορείς να πάθεις διάφορα. Προφανώς τα παιδιά δεν το χρησιμοποίησαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ή έκαναν κάτι άλλο. Είναι εθιστική ουσία, σαν ένα τσιγάρο. Στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο, αφού χρησιμοποιούνται άλλες μορφές».

Όπως λέει η κ. Κατσαούνου το snus δεν είναι παράνομο, μπορεί κανείς να το αγοράσει στο διαδίκτυο. Συγκρίνεται με το κλασικό τσιγάρο, αλλά θεωρείται λιγότερο βλαβερό.

Σε ερώτηση αν είναι επικίνδυνο, η κ. Κατσαούνου απάντησε:

«Με την ίδια λογική και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στο οποίο κάποια παιδιά βάζουν μέσα μαριχουάνα, ή αντί για μία αμπούλα νικοτίνης, βάλεις κάτι άλλο, μπορεί να πάθεις οτιδήποτε. Στη μορφή που είναι, αν χρησιμοποιηθεί όπως πρέπει, δεν προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα. Σε μακροχρόνια χρήση, προκαλεί ότι και τα υπόλοιπα, οπότε δεν έχεις δικαίωμα να το απαγορεύσεις».

Η κ. Κατσαούνου, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει γενικότερη πληροφόρηση, γύρω από τα καπνικά προϊόντα, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι προκαλούν, πέρα από όσα γνωρίζει για το τσιγάρο.

«Στην προσπάθεια που κάνουμε εμείς οι γιατροί για να απαγορεύσουμε τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γιατί οι νέοι εθίζονται, πρέπει να γίνει πληροφόρηση, γιατί οι καπνοβιομηχανίες για να μην χάσουν την πελατεία, βρίσκουν λιγότερο βλαβερά προϊόντα, τα οποία όμως προκαλούν επίσης εθισμό και αποπροσανατολίζουν από το γενικότερο πρόβλημα. Επίσης είναι ένα θέμα, όταν κάποιο προϊόν που μπορεί να προκαλέσει βλάβη με κακή χρήση, είναι τόσο προσβάσιμο», καταλήγει. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ekriti, τα παιδιά που βρέθηκαν ημιλιπόθυμα, σε τουαλέτες σε γυμνάσιο του Ηρακλείου, χρησιμοποίησαν αυτά τα stick και εκτιμάται ότι είτε έβαλαν παραπάνω από αυτό που έπρεπε είτε ότι στη συνέχεια κάπνισαν και κανονικό τσιγάρο με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να δεχθεί υπερβολική ποσότητα νικοτίνης και να τους προκαλέσει την αδιαθεσία

Σχόλια