Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Διαψεύδει το Ιράν ισραηλινή πυραυλική επίθεση - «Αναχαιτίσαμε drones»


Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε κατάρριψη αρκετών drones από την αντιαεροπορική άμυνα. Επιμένουν τα αμερικανικά ΜΜΜ για ισραηλινούς πυραύλους

Λήξη - προσώρας - του συναγερμού στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/4) την οποία ωστόσο διαψεύδει η Τεχεράνη και κάνει λόγο για απλή αναχαίτιση drones.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης.

Nωρίτερα, μεγάλα αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Ιράν —ο οποίος δεν κατονομάζεται— το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιμένοντας στο ότι δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανακοίνωσε ότι το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες.

Άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε κατάρριψη αρκετών drones από την αντιαεροπορική άμυνα.

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.

Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».,

Για κανονικότητα κάνει λόγο η Τεχεράνη

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας


🇮🇷 #Iran's state broadcaster in Isfahan this am: "The city is in complete calm and security, people are going on with their normal lives." "1-2 hours ago, sounds were heard in the sky. We understand several miniature UAVs were overhead, which were shot down." #oott
81
Απάντηση
Κοινοποίηση

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης 

Επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας με 16 νεκρούς, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.



Σχόλια