Πάτρα: Ναυτικός ξυλοκόπησε γνωστή καταστηματάρχη-Την παράτησε στον δρόμο της Εγλυκάδας


Σε άλλη περίπτωση, άνδρας κακοποιούσε τη γυναίκα του και το 2,5 ετών παιδάκι τους. Η Βία ως κοινωνικό πρόβλημα, το νομικό πλαίσιο και ο φόβος των γυναικών να μιλήσουν

«Δεν σταματούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα αφού κάθε μέρα έχουμε και κάτι καινούργιο που βγαίνει στην δημοσιότητα» σύμφωνα με τα όσα είπε ο γνωστός δικηγόρος της πόλης Άγγελος Στεργιόπουλος μιλώντας στον «Νεολόγο». Συγκεκριμένα, αυτήν την εβδομάδα έλαβε χώρα ένα περιστατικό με «πρωταγωνιστές» μια 40χρονη που διατηρεί μαγαζί με νυφικά στην Πάτρα και τον σύζυγό της, ενώ η προσοχή της Αστυνομίας στράφηκε και σε περιστατικό μεταξύ ζευγαριού στην Κάτω Αχαΐα.

Η εκδρομή στην Καλαμάτα

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν η 40χρονη που εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί μαγαζί με νυφικά σε κεντρικό σημείο της πόλης διοργάνωσε με τον σύζυγό της μια εκδρομή προς την Καλαμάτα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο άνδρας της ήταν ναυτικός και εκτελούσε το δρομολόγιο Κυλλήνη-Ζάκυνθος. Καθώς έφταναν προς την περιοχή της Μεσσηνίας, ύστερα από διαπληκτισμό μεταξύ τους, ο άνδρας ξυλοκόπησε άσχημα την σύζυγό του προκαλώντας της σοβαρά τραύματα στο σώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην επιστροφή ο άνδρας παράτησε την 40χρονη στην έξοδο της Εγλυκάδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο που την παράτησε και την επόμενη μέρα πήγε στην αστυνομία όπου της χορηγήθηκε panic button με την υπεράσπιση του θύματος να αποφασίζει πως ο άνδρας δεν πρέπει να την πλησιάσει από εδώ και στο εξής στα 100 μέτρα.

«Αγνώριστη στο πρόσωπο»

«Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο άνδρας την ξυλοκόπησε τόσο πολύ που η γυναίκα ήταν αγνώριστη στο πρόσωπο. Είχε παντού τραύματα και βρίσκεται αυτές τις μέρες σε πάρα πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Της ασκούσε όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική βία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιόπουλος.

Τραυματιοφορέας πήγε να πνίξει την σύζυγό του

Σε αυτόφωρο οδηγήθηκε την περασμένη Δευτέρα ακόμη ένας άνδρας ο οποίος ήταν τραυματιοφορέας στο ‘’Ολύμπιον’’ και έμενε μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του στην Κάτω Αχαΐα. Σύμφωνα, με τον κ. Στεργιόπουλο κακοποιούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την σύζυγό του αλλά και το παιδί του το οποίο ήταν μόλις 2,5 ετών. Μάλιστα, την Δευτέρα άρχιζε να την απειλεί, να την χτυπάει ενώ πήγε και να την πνίξει. Ο άνδρας εντοπίστηκε από την Αστυνομία και οδηγήθηκε αμέσως στην Ερμού. Για το εν λόγω περιστατικό εξήχθησαν και δικογραφίες.

Τα παραπάνω, λίγες μέρες μετά τους θανάτους της Γαρυφαλλιάς, στην Πάτρα, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματά της, μετά τη βαριά επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην σύντροφό της, αλλά και της Δώρας στο Αγρίνιο, που δολοφονήθηκε, επίσης, από την πρώην σύντροφό της. Στο μεταξύ, αυξημένα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα, ξεπερνώντας μέσα στο 2024 τα 100, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.

Δεν μιλούν πολλές γυναίκες

Στη μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του τμήματος κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όλο το χρόνο γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας που βγαίνουν στη δημοσιότητα, κακοποίησης, ξυλοδαρμών, βιασμών, ή και συχνά φόνων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η έμφυλη βία αυξήθηκε κατά την κρίση όπως και όλες οι μορφές βίας. Όμως δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα και συγκριτικά δεδομένα για την έκταση και τη φύση της προς τις γυναίκες, διότι οι περισσότερες δεν καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται, αφού: είτε φοβούνται μήπως στιγματιστούν γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν γιατί ζουν σε μικρή κοινωνία (έτσι πιστεύουν) είτε γιατί θεωρούν πως δεν προστατεύονται επαρκώς από το υπάρχων νομικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, η έλλειψη ολοκληρωμένων και συγκρίσιμων στοιχείων σ’ αυτό τον τομέα χαρακτηρίζει όλη την Ε.Ε. και όχι μόνο την Ελλάδα. Άρα η όποια αύξηση καταγράφεται αφορά στην αύξηση των καταγγελιών που βεβαίως δείχνει μια κάποια πρόοδο σε σχέση με την απονομιμοποίηση της βίας προς τις γυναίκες.

Ακόμη, η οικονομική κρίση αυξάνει την πίεση στους παραδοσιακούς ρόλους. Έχει υποστηριχτεί ότι το άγχος που προκαλεί η ανέχεια κάνει τους άνδρες βίαιους απέναντι στις γυναίκες, όμως πολλές φορές η ερμηνεία αυτή δικαιολογεί κατά ένα τρόπο τους θύτες και μεταβιβάζει την ευθύνη σε κάτι πιο γενικό και απρόσωπο (πχ την οικονομική κρίση).

Σοκαριστικά στοιχεία

Εξάλλου, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η πιο ύπουλη αλλά και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη μορφή βίας είναι αυτή που υφίσταται η γυναίκα από τον σύζυγο ή σύντροφο της. Σύμφωνα με σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 98% των θυμάτων μέσα στην οικογένεια είναι γυναίκες, ενώ μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί μία φορά από τον σύντροφο ή τον σύζυγο της. Συνήθως πρόκειται για γυναίκες που είχαν βιώσει την βία σε μία προηγούμενη σχέση τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τα ποσοστά που ακολουθούν είναι σοκαριστικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μία γυναίκα ξυλοκοπείται κάθε 15 δευτερόλεπτα (4.000.000 γυναίκες ανά χρόνο) και 700.000 πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βιασμού ενώ στο 50% των γυναικών που πέφτουν θύματα δολοφονίας ο δράστης είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφος. Η «Παγκόσμια έκθεση ανάπτυξης» της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι οι γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια παρά από τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου. Κατόπιν όλων αυτών των στατιστικών διαφαίνεται πως η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο – μάστιγα της εποχής μας.

Εν κατακλείδι, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, φορέων και κοινωνικών σωματείων υποστηρίζουν ότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει κι ενδυναμώθηκε, αρκεί όσες και όσοι υφίστανται βία να μιλούν άμεσα και μάλιστα με την υπόνοια βίας. Να μιλούν τόσο στο οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και στις αρχές.

“ΝΕΟΛΟΓΟΣ”


Σχόλια